Zweetbandjes met bierviltjes

geplaatst in: Blog, Onderbanken Journaal | 0

SCHINVELD – Uschi Marell: Een opvallende, niet alledaagse naam, die we regelmatig terugzien in ‘t Journaal bij de uitslagen van schietvereniging SV Revanche uit Schinveld. Reden genoeg om eens een praatje met haar te maken.

Hoewel menigeen bij de naam Uschi meteen denkt aan het bekende typetje van Wendy van Dijk, legt Marell uit: ‘Dat schrijf je anders. Mijn naam is van Duitse komaf. Mijn moeder is gek van Oostenrijk en kwam zo op deze naam.’ Het pluimschiettalent woont in Heerlen en werkt in Sittard in de telecommunicatie. Als kind ging ze elke vrijdag en zondag met vader en broer mee naar het café in de buurt. Zo groeit Uschi op in het wereldje van deze bijzondere schietsport. Op haar elfde schoot ze zelf haar eerste pluimpjes in het lood.

‘De combinatie van psychologie en techniek vind ik interessant,’ legt Uschi haar fascinatie uit voor deze sport, die met luchtdrukbuksen wordt beoefend. ‘Het zijn hele kleine factoren die bepalen of je 210 of 216 schiet. Je moet controle houden: Fysiek èn mentaal!’ Allerlei hulpmiddelen staan de schutters ter beschikking. Speciale petten met een flap tegen hinderlijke lichtinval. Een broek of jas die als harnas dient waardoor je steviger staat. Wat is Uschi’s geheime wapen? ‘Mijn pet is belangrijk. Die gebruik ik om met het juiste oog door de diopter te kunnen kijken. Ik begon met een zweetbandje en een bierviltje eronder, dat werkte aanvankelijk ook prima haha.’ Haar eerste wapen, een Diana knikbuks, ruilde ze in voor de Walther LGR. ‘Tja, ik was klein en als kind was het erg onhandig voor me om de Diana te laden. De Walther heeft een zijlader, dat gaat stukken makkelijker. En verder is het gewoon een beter wapen!’ Hoewel ze al vele successen behaalde valt er altijd nog wel iets te verbeteren: ‘Ik werk nog aan mijn trekker-techniek.’

Hoofdklasse kampioen 2016
Gezien Uschi’s talent was de komst naar hoofdklasser SV Revanche een logische stap. ‘We hoefden weinig aan haar te doen’, grapt Leo Peters die zijn jarenlange ervaring ook gebruikt als trainer en mental coach. In no-time schiet ‘Schanulleke’ zichzelf in het eerste team. Ze haalt brons (203 gemiddeld in een seizoen), zilver (207) en goud (212) en wint tot twee keer toe het individueel, persoonlijk klassement van de bond. Kroon op dit seizoen is het teamkampioenschap in de hoofdklasse dat zondag 20 maart werd behaald door uit met 859 punten te winnen van Limburg 2.

Schietvereniging SV Revanche is in 1960 ontstaan uit afsplitsingen van SV Glück-Auf en later samengegaan met SV Olympia. Nieuwe leden zijn altijd welkom eens te komen kijken. Oefenavonden zijn op vrijdagavond vanaf 20.00 uur in verenigingslokaal Im Weissen Rössl.

DSC_7956 Revanche