Opgejaagd wild

geplaatst in: Blog, Een echte Katja | 0

Ik dool door een donker bos. Doelloos. Als ik niet oppas verdwaal ik. Of raak verstrikt in de vele ondoordringbare struiken. Hetzelfde gevoel had ik, even tellen, 24 jaar geleden toen ik de middelbare school verliet.
Mijn schooltijd heb ik relatief makkelijk doorlopen. Ik dacht niet echt veel na. Werkte aan een doel. Aan de horizon gloorde dat felbegeerde papiertje: Een diploma. Dat zou het keerpunt zijn. Dan kon ik verder.

Verder? Met wat precies? Op het moment dat ik het papiertje in handen heb, valt mijn wereld in duigen. Weg doel. Wat nu? Werken. Oh ja prima: Nieuw doel! Ik rol bij toeval in een leuke baan en leef mijn leven. Hoef eigenlijk nooit te kiezen. Kansen doen zich voor en ik lift mee. Ik doe wat cursussen als mijn werkgever dat verlangt. Trouw. Krijg kinderen. Nooit spijt dat ik alleen VWO heb genoten. Geen specifiek vak geleerd, maar altijd aan het werk. Met succes en tevens veel plezier. De vele werkgevers waar ik voor werkte waren tevreden en zagen me niet graag vertrekken.

Een aantal jaren geleden begon er echter iets te kriebelen. Een soort onvrede. Met mezelf. Mijn leven. Mijn relatie. Is het dit? Wil ik zo oud worden? Want ik realiseerde me dat ik alleen maar rende. Ik rende naar een denkbeeldig ‘later’. Kon niet stilstaan en genieten van het nu. Midlifecrisis crisis? Misschien wel.

Het werd tijd om eindelijk eens echte keuzes te maken. Zelf. Dat deed ik ook. Met verstrekkende gevolgen. Een heleboel is veranderd sindsdien. Nieuwe relatie. Nieuw werk. En een opleiding. Het voelde heerlijk. Eindelijk het roer om. En weer een nieuw doel: Een vakdiploma halen.

Maar nu sta ik toch weer in dat bos. Loop als opgejaagd wild tussen de bomen door. Zoekend naar de juiste weg. Een pad dat ik kan volgen. Ik heb mijn felbegeerde papiertje in handen. Maar het voelt net als vroeger. Een wereld aan mogelijkheden voor me. Maar in plaats van blij te zijn, ben ik bang. Voel de last van de verwachting. Want nu ben ik iets. Vakvrouw. Dus moet ik iets. Toch?

Opgejaagd Wild 1 web