Merkelbeek blijft thuis deze zomer

geplaatst in: Blog, Weekblad 1Lokaal | 0

MERKELBEEK – Reünie oud-leerlingen Sint Jozefschool Merkelbeek

De eerste leerlingen bezochten De Sint Jozefschool in Merkelbeek in 1917. De eerste steen werd echter gelegd in 1916. Voor enkele oud-leerlingen reden om dit jaar al het eeuwfeest te vieren met een grootse reünie op vrijdag 19 augustus. Het moet een ouderwets dorpsfeest worden, waarbij handig gebruik gemaakt wordt van de faciliteiten van de plaatselijke schutterij die in deze periode haar bondsfeest houdt. Daardoor valt het helaas wel midden in de schoolvakantie. Het feestcomité is echter positief gestemd: ‘Merkelbeek blijft thuis deze zomer!’

Iedereen heeft zo zijn eigen herinneringen aan de school. Voor Anita Jeurissen-Philips zijn de twee beuken op het schoolplein onlosmakelijk verbonden met haar lagere schooltijd: ‘In de pauze gingen we beukenootjes zoeken. Dat was spannend, want je hoopte natuurlijk dat ze vol zaten. Op een gegeven moment zag je precies welke je moest hebben!’ Bij Gerwin Cox komen heel andere herinneringen naar boven: ‘Die bomen stonden scheef. Er gebeurde van alles achter die beuken,’ grinnikt hij veelbetekenend.

Het oude gebouw is niet meer. Eind jaren zeventig werd een nieuwe school gebouwd en het oude gebouw werd enkele jaren later gesloopt. Toch is de Sint Jozefschool nog altijd een kleine school met een dorps karakter. Met slechts 100 leerlingen kent iedereen elkaar. ‘Het valt meteen op als iemand er niet is,’ vertelt Ans Welling. Merkelbeek er trots op nog steeds een eigen basisschool te hebben. De kinderen van toen brengen nu hun eigen kids in de klas.

De school zelf viert het eeuwfeest in 2017, maar het Reünie Comité is al druk bezig met de speurtocht naar oud-leerlingen voor hun feestavond in 2016. Peter Philips legt uit: ‘Het moet een reünie worden van ex-leerlingen en ex-leraren. Velen wonen nog hier, maar er zijn natuurlijk ook mensen uitgevlogen. Iedereen probeert zijn eigen klasgenoten op de sporen. Hopelijk vinden we ook wat legendarische figuren terug.’ Genoemd worden Juffrouw Dols, Jan Jansen en Juf Bakermans. En juf Tiny natuurlijk, die nog steeds actief is op school.

Via een facebook-pagina hopen de leden zoveel mogelijk mensen te bereiken. Met ingang van maart zal er ook een website beschikbaar zijn met informatie en mogelijkheid tot aanmelding.

De opzet van het feest is om de terug te kijken op de voorbije decennia en ook de sfeer van weleer terug te halen. De jaren ’60, ’70 en ’80 zullen veelal vertegenwoordigd zijn. ‘Misschien moeten we een jaren ’40 hoek inrichten met plek voor rollators haha!’ De stemming zit er al goed in bij Ans, Peter, Anita, Marlou, Maurice, Lei, Albert en Gerwin. Het comité is op zoek naar oude foto’s en verhalen. ‘We willen een repro kamer inrichten: mensen kunnen hun oude foto’s laten scannen zodat ze deze niet hoeven af te geven. Wij kunnen daarmee dan een mooi archief opbouwen. Eventueel kunnen we dan een expositie van oude foto’s maken tijdens de viering van het eeuwfeest in 2017 door de school zelf.’ Peter blijft enthousiast ideeën aandragen. In een nagebouwd klaslokaal kunnen klassenfoto’s worden gemaakt van de huidige klas van toen. Een DJ zal zorgen voor muzikale ondersteuning van de sfeer. Bandjes van vroeger worden opgeroepen zich te melden en hun acts nog eens uit de kast te halen.

Ben jij een oud-leerling van Basisschool Sint Jozef in Merkelbeek? Hou dan de facebookpagina in de gaten en meld je aan via //bssintjozef100jaar.merkelbek.nl/index.html

Op de trappen van de Sint Jozefschool werden veel klassenfoto’s gemaakt