Hernieuwde strijd om bomenkap

geplaatst in: Blog, Onderbanken Journaal | 0

SCHINVELD – Plannen van defensie om onderhoud te plegen aan de bomen in de aanvliegroute van AWACS hebben geleid tot een nieuwe actie van STOP AWACS Overlast en GroenFront! De komende weken wordt een boomhut gebouwd in een ruim honderd jaar oude beuk.

Met deze boomhut willen actievoerders laten zien dat nieuwe bomenkap geen optie is. Ook zal de hut worden gebruikt als basisplek voor verzet, mocht defensie inderdaad opnieuw delen van het Schinveldse bos gaan kappen. De actie is vergelijkbaar met een jaar of tien geleden toen diverse hutten werden gebouwd. Destijds werden deze in drie dagen ontruimd, waarna alsnog zes hectare bos werden gekapt. Illegaal zo bleek achteraf.

Vrijdagmiddag trok de boomhut in wording ruim vijftig belangstellenden die onder het genot van warme chocomel en glühwein de actievoerders hun steun betuigden. Die middag werd ook het recente overlijden van actievoerder Rutger van den Dool herdacht. Peter Polder en Nico Trommelen hielden speeches en Frans Peiffer las een gedicht voor. In een van de omringende bomen was een condoleanceregister ingericht.

De gemeente Onderbanken wil niet meewerken aan een tweede kap. Toch overweegt het college van B&W een brief te sturen aan defensie om afbraak van de hut te eisen wegens illegaal bouwwerk. De zaak wordt deze week in het bestuurscollege besproken.

Hernieuwde strijd om bomenkap, actievoerders bouwen boomhut