‘Helle om de goeie kluër te kriege’

geplaatst in: Blog, Onderbanken Journaal | 0

SCHINVELD – Gezelligheid staat voorop bij schilderclub Pittoresque. Elke maandagavond leven de leden zich enthousiast uit met olieverf, acrylverf of krijt. Vaak onder begeleiding van klanken van een zangvereniging die een zaal verder repeteert. Kunstenaar Jos van Wunnik schaaft de techniekjes hier en daar bij, maar de wekelijkse bijeenkomsten staan vooral in het teken van vrij tekenen en schilderen.

Het niveau van de club is divers, van beginners als Hannie en Marleen Geraets tot meer ervaren creatievelingen als Jos Janssen. Vanuit Stein reist hij elke week naar Schinveld om bij te leren. ‘Ik heb veel vroeger veel geschilderd. Later toen ik in Helmond woonde heb ik twee jaar les gehad van kunstschilder Michel van den Einden. Van hem heb ik technieken geleerd voor het schilderen van landschappen en stillevens.’ In zijn huidige woonplaats Stein wilde hij zijn hobby weer oppakken, maar de clubs in de omgeving zaten vol. ‘Via expo’s bij Tilly aan de Heidestraat kwam ik in aanraking met Pittoresque.’

Het begon allemaal begin jaren negentig in café Cambrinus, waar o.a. Tilly Hellenbrand en Jan Gabriël een eigen plaatselijk clubje startten. ‘Met zes man waren we. Les kregen we onder andere van de jonge Luc Jacobs. Toen kregen we opeens ook veel jonge vrouwelijke leden uit Duitsland. Die kwamen vast voor hem,’ lacht Tilly bij de herinnering. Zelf is ze bezig met het beschilderen van een ganzen-ei. ‘Voor de Pasen alvast. Die koop ik hier op de markt bij de kaasboer. Ik blaas ze zelf uit en dan beschilder ik ze met olieverf.’ Naast haar werkt Jan stil verder aan een pentekening. ‘Ach ja, dan hoef ik niet meer zoveel mee te sjouwen!’ Is zijn laconieke antwoord op de vraag naar de reden voor deze specifieke techniek.

Intussen is Hannie bezig met een stilleven van kaarsen. Ze werkt met acrylverf. ‘Ik ben erin gerold door mijn schoonzus Marleen. Ze vroeg me mee puur voor een stukje ontspanning.’ Hannie schildert vanaf een voorbeeld op haar tablet. ‘Het is ummer helle om de goeie kluër te kriege,’ omschrijft ze haar worstelingen. Marleen heeft een prachtig sneeuwlandschap tijdens de ondergaande zon gemaakt. Maar ook dat was lastig: ‘Mijn bomen waren te strak, volgens Jos moest ik er meer wild-west van maken.’

DSC_7379 Pittoresque